Slochteren: Huwelijkscontracten 1803-1810

Inleiding

Deze pagina bevat een transcriptie van de huwelijkscontracten opgemaakt door de gekwalificeerde zegelaar te Slochteren in de periode 1803-1810. Het bevat huwelijkscontracten uit de gehele gemeente Slochteren.

Bron: RA Fivelingo (toegang 733), inv.nr. 1116. NB: hiervan is een kopiedeel aanwezig in het archief.

Alleen de relevante informatie is opgenomen. Wat inhoudt dat het hoofdzakelijk bestaat uit de namen van de bruidegom en bruid en de aanwezige familieleden aangevuld met een uittreksel van enkele relevante voorwaarden.

Achtereenvolgens wordt steeds vermeld: folionummer, plaats en datum, namen bruidegom en bruid, enkele voorwaarden, getuigen van de kant van de bruidegom en van de bruid.

Voor meer door mij gemaakte transcripties zie mijn pagina met bronbewerkingen.

Huwelijkscontracten 1803

Fol. 1, Hellum 24 juni 1803

Huwelijkscontract tussen Ekke Nannes en Klaaske Gennips.

Het recht van representatie wordt ook gegeven aan bruidegoms voorkinderen bij wijlen Sapke Jans. Lijfgave respectievelijk de halve boedel behalve het lijfgoed en alles behalve het lijfgoed, of wanneer bruids ouders voor de bruid overleden zijn de vierde part van de gehele boedel aan bruids vrienden uitkeren.

Voor de bruidegom: Klaas Nannes als broer, Hindrikje Nannes als zuster, Luitjen Hindriks als zwager, Jacob Nannes als halfbroer, Tonnies Jans, Luitjen Hindriks en Hindrik Hindriks als voormonders van bruidegoms kinderen.

Voor de bruid: Gennip Scheltes en Klaaske Klaasens als ouders, Schelte van Gennip, Klaas van Gennip, Jan van Gennip en Pieter van Gennip als broers, Jantje van Gennip en Trijntje van Gennip als zusters, Berent Harms en Jacob Geerts als zwagers, Harmannus Jacobs en Tiddo Jacobs als halve ooms en Grietje Schelts en Imke Schelts als moeijes.

Fol. 2, Slochteren 21 december 1803

Huwelijkscontract tussen de jm. Pieter Garmts en de jd. Geertje Cornelis.

Het recht van representatie wordt ook gegeven aan de thans gehuwde broers en zusters van bruidegom en bruid. Lijfgave: gehele boedel behalve het lijfgoed.

Voor de bruidegom: Frouwke Pieters als moeder, Gerrit Jans als stedevader, Derk Garmts als broer, Grietje Garmts en Rijnje Garmts als zusters, Pieter Jans als zwager, Martje Aaldriks als aangetrouwde zuster, Klaas Arents als oom en Onje Onnes als aangetrouwde moij.

Voor de bruid: Cornelius Barelts en Aaltje Klaassens als ouders, Klaaske Cornelis als zuster, Hindrik Hindriks als zwager, Cornelius Klaassens als oom, Anje Klaassens als moij, Harmke Cornelis als aangetrouwde moij.

Huwelijkscontracten 1804

Fol. 3v, Slochteren 8 februari 1804

Huwelijkscontract tussen de jm. Tamme Cornelius en de jd. Reina Derks.

Het recht van representatie wordt ook gegeven aan de kinderen van Antoni Egberts en Luiktje Cornelius. Lijfgave: alles behalve het lijfgoed maar bij hertrouwen al het goed van de overledene uitkeren aan de vrienden.

Voor de bruidegom: Antoni Egberts als zwager, Klaas Ebes, Klaas Geerts en Aldert Berents als voormond en voogden over ’t minderjarig kind van wijlen Cornelius Geerts en Grietje Taakes.

Voor de bruid: Derk Klaassens als vader, Tielke Reinds als moeder.

Getuigen: Aeilko Abels en Eise Jans Doorenbos.

Fol. 5, Slochteren 18 april 1804

Huwelijkscontract tussen de jm. Hindrik Tjaarts en de jd. Annigjen Klaassens.

Lijfgave respectievelijk alles inclusief lijfgoed en alles behalve lijfgoed.

Voor de bruidegom: Tjaart Jans en Aaltje Hindriks als volle ouders.

Voor de bruid: Klaas Jans en Jantjen Hindriks als volle ouders.

Fol. 6v, Schildwolde 9 mei 1804

Huwelijkscontract tussen de jm. Seebe Kaspers en de jd. Trijntje Remkes.

Het recht van representatie wordt ook gegeven aan bruidegoms en bruids getrouwde broeders en zusters. Lijfgave: alles behalve het lijfgoed.

Voor de bruidegom: Trijntje Seebes als moeder, Seebe Sickes als aangetrouwde broeder.

Voor de bruid: Geertruida Everwijns als moeder, Everwijn Remkes als broeder, Jantje Remkes en Rijna Remkes als zusters, Hindrik Frikkes als zwager.

Fol. 7v, Schildwolde 9 mei 1804

Huwelijkscontract tussen de jm. IJzebrant Luitjens en de jd. Grietje Pieters.

Lijfgave: langstlevende krijgt gehele boedel lijftochtswijze maar bij hertrouwen afhandeling maken.

Voor de bruidegom: Klaas Mindels te Siddeburen en wedman Hindrik Jans Schuiring te Schildwolde als dedigsluiden en getuigen.

Voor de bruid: Hittje Pieters als broeder, Beerendt Luitjes als principale voormond over het minderjarige zoontje van Luitje Pieters.

Fol. 8v, Siddeburen 24 mei 1804

Huwelijkscontract tussen de jm. Hittje Pieters en de jd. Jantje Willems.

Lijfgave: in beiden gevallen alles behalve het lijfgoed en 100 car gld.

Voor de bruidegom: IJzebrand Luitjes als zwager, Beerent Luitjes, Harm Pieters Mos en Cornelius Pieters als voormond en voogden over het minderjarige zoontje van wijlen Pieter Luitjes en Aaltje Hittjes.

Voor de bruid: Tjapko Willems als broer, Harm Aries als oom en sibbevoogd van vaders, en Sikke Tjapkes als oom en voormond van moederszijde.

Fol. 10, Hellum 30 mei 1804

Huwelijkscontract tussen de jm. Johannes M. Kim en de jd. Mientje Jans.

Lijfgave respectievelijk 2000 car gld en 4000 car gld als bruids moeder overleden is of anders 2000 car gld. Het recht van representatie wordt ook gegeven aan de kinderen van Jan Jans en Jenneke Kim (ehel) te Hellum. Deze kinderen zullen ook even na en sibbe zijn.

Voor de bruidegom: M. Kim en Clara Keun als volle ouders, M. Kim en Hindrik Helperi Kim als volle broers, Jan Jans en Jenneke Kim (ehel) als zwager en volle zuster, Helperi Kim als volle oom, Wiert Luitjes Kunst als aangetrouwde neef en Jenneke Berends Backer (ehel) als volle nigt.

Voor de bruid: Martjen Jans, weduwe wijlen Jan Fiebes, als volle moeder, Fiebe Jans als halfbroer en Antje Luigers (ehel) als aangetrouwde halfzuster, Anje Jans als halfzuster, Grietje Jans als halfzuster en Jacob Joosten Danhof (ehel) als aangetrouwde halfbroer, Sijpko F. Sijpkes als bruids moeders neef en Annigjen ter Horst (ehel), Jan Hindriks Blouw als aangetrouwde neef en Antje Tiddes (ehel) als bruids moeders nigt, Willem F. Sijpkes als bruids moeders neef en Aaltje Kreemer (ehel), Egbert Daniels als aangetrouwde neef van bruids moeder, Pieter Derks als halve neef, Hindrik Hommes als aangetrouwde halve neef en Ilbina Doorenbos (ehel) als halve nigt.

Fol. 11v, Slochteren 1 augustus 1804

Huwelijkscontract tussen jm. Jan Douwes Cool en jd. Trijntje Leenderts.

Lijfgave: 4000 car gld.

Voor de bruidegom: Douwe Jans Cool als volle vader en Geertje Jans als steedemoeder, Geert Halbes Cool als voormond en neef, Elias Jans als sibbevoogd en volle oom, Hindrikje Douwes Cool als volle zuster en Otto Beerends als zwager, Aaltje Jans Vegter als aangetrouwde moeij.

Voor de bruid: Leendert Jans als volle vader, mede hiertoe gequalificeert door zijn ehevrouw Martjen Cornelis Abring (procuratie d.d. 1 augustus 1804), H. de Boer te Woltersum en Eijso Jans Doorenbos te Slochteren als getuigen tot meerdere securiteit aan bruidszijde.

Fol. 12v, Slochteren, 19 oktober 1804

Huwelijkscontract tussen de jm. [=onjuist!] Enno Andries en de jd. Jantje Jacobs.

Lijfgave: wederzijds met 6 weken het lijfgoed uitkeren. Verder na 1 jaar respectievelijk de halfscheid des boedels behouden en de andere halfscheid delen met des overledenes voorkinderen dan in leven, echter als het erfgoed van bruids moeder nog niet in de boedel is gevalllen dan niet meer dan de halfscheid; of de ¼ portie van de gehele boedel uitkeren of als bruids moeders boedel nog niet is ingevallen 1/8 deel, en het overige erfelijk behouden.

Voor de bruidegom: Nieske Ennes als volle moeder, Engel Andries als volle broer, Heike Andries als volle zuster, Luktje Harms als aangetrouwde zuster, Aeilt Willems, Engel Andries en Jan Steffens als voormond en voogden over de minderjarige kinderen van de bruidegom en wijlen zijn vrouw Aaltje Willems.

Voor de bruid: Jan Jans Doorenbos als steede vader, mede hiertoe gevolmachtigd door zijn ehevrouw Martjen Pieters als bruids volle moeder (volmagt d.d. Schildwolde 19 oktober 1804), Trijntje Jacobs als zuster, Jan Wierts als zwager, hiertoe gequalificeert van zijn ehevrouw Hilje Jacobs als zuster (volmagt d.d. Hornhuisen 15 oktober 1804), Jacob Jans Doorenbos als zwager, Jan Jans Grube als aangetrouwde neef.

Huwelijkscontracten 1805

Fol. 14, Siddeburen, 23 januari 1805

Huwelijkscontract tussen Ebe Jans en Aafke Pieters.

Lijfgave respectievelijk 3000 car gld en 2000 car gld.

Als bruid het langst leeft mag ze des verkiesende des bruidegoms plaatse met de beklemming der landerijen daaronder behorende staande en gelegen te Siddeburen en thans door bruidegom bewoond en gebruikt, aan haar behouden voor 9500 car gld.

Voor de bruidegom: Geeske Geerts als aangetrouwde zuster, Jan Dreewes als volle neef, Boewe Dreewes als volle neef en Frouwe Oues Joling als aangetrouwde nigt, Wibbe Jans Boscher als aangetrouwde neef en Aaltjen Hindrikus als volle nigte, Cornelius Pieters als volle neef, Eppe Jans als aangetrouwde neef en Elsjen Pieters als volle nigt, Jan Jans Blokzijl als aangetrouwde neef, Roelf Klaassens als volle neef, Having Luitjes, Hindrik Jans, Wiert Jans, Jantje Jans, Frouwina Jans als halve nigten en neven.

Voor de bruid: Pieter Geerts als volle zoon en Jantjen Eppes als aangetrouwde dochter, Fokke Geerts als volle zoon en Annigjen Hindriks als aangetrouwde dochter, Harm Pieters als aangetrouwde zoon en Grietje Geerts als volle dochter, Trijntje Geerts als volle dochter, Meerten Jacobs als volle oom en Cornelske Jurjens als aangetrouwde moeij [NB: onjuist; moet zijn oude zwager en aangetrouwde zuster JB], Anje Jans als aangetrouwde moij [moet zijn aangetrouwde zuster JB], Jan Jans Doorenbos als aangetrouwde oom [moet zijn zwager JB], Jurrien Meertens als volle neef, Jan Meertens als volle neef en Woltje Jans Blokzijl als aangetrouwde nigte, Rigte Scholtes als aangetrouwde neef en Trijntje Meertens als volle nigte, Jacob Pieters als volle neef en Jantje Luurts als aangetrouwde nigte, Jan Fockes en Trijntje Fockes als volle nigt en neef, Tjapke Willems als aangetrouwde neef, Jacob Jans Doorenbos als aangetrouwde neef, Cornelis Pieters als halfbroeder, Eppe Jans als aangetrouwde halfbroeder en Elsjen Pieters als halfzuster, Jan Jans Blokzijl als aangetrouwde halfbroeder, Jan Jans Mulder en Jantje Jans als halve nigte en neef, Having Luitjes, Hindrik Jans, Wiert Jans, Jantje Jans, Frouwina Jans als halve nigten en neven.

Fol. 15v, Slochteren, 20 maart 1805

Huwelijkscontract tussen de jm. Willem Coenraads Meijer en de jd. Jantje Eisses.

Lijfgave: alles behalve het lijfgoed tot aan hertrouwen of dood, daarna de helft uitkeren. Echter als bruidegoms ouders of andersom bruids moeder nog in leven is, dan alles erfelijk behouden.

Voor de bruidegom: Coenraadt Jans Meijer als volle vader en gevolmachtigd van zijn vrouw Grietje Willems (procuratie d.d. Schildwolde 20 maart 1805), Beerendt Coenraadts Meijer en Tidde Coenraadts Meijer als volle broers.

Voor de bruid: Nantje Klaassens als volle moeder, Jacob Willems en Hindriks Willems als volle ooms, Roelfke Willems als volle moij, de koopman Aries Nannings als volle neef, Derk Hefting als aangetrouwde neef.

Fol. 16v, Schildwolde 24 mei 1805

Huwelijkscontract tussen de jm. Jan Klaassens en de jd. Martjen Cornelis.

Lijfgave: alles behalve het lijfgoed; na overlijden alles egaal delen; bij hertrouwen ¼ portie uitkeren.

Voor de bruidegom: Klaas Geerts als volle vader en Lutger Jans als volle moeder.

Voor de bruid: Cornelis Jans als volle vader en Frouwke Heikes als volle moeder.

Fol. 17v, Slochteren 5 juni 1805

Huwelijkscontract tussen Tonnies Hindriks en de jd. Grietje Klaassens.

Lijfgave: alles behalve het lijfgoed lijftochtswijze; bij hertrouwen respectievelijk 1/5 en ½ deel van de gehele boedel uitkeren.

Voor de bruidegom: Hilje Hindriks als volle moeder, Aaltje Hindriks en Jan Jans als volle zuster en aangetrouwde broeder, Martjen Hindriks en Jan Jans Mulder als volle zuster en aangetrouwde broeder, Hindrik Adriaans als halfbroeder.

Voor de bruid: Klaas Ebes als volle vader en sibbevoogd, Jan Dreewes als oom en voormond en caverende in deesen voor Rigte Fockes als vreemde voogd.

Fol. 18v, Slochteren 19 juni 1805

Huwelijkscontract tussen de jm. Menne Geerts Nap en de jd. Jantjen Fockes.

Lijfgave: alles behalve het lijfgoed; bij hertrouwen de 1/3 portie uitkeren; bij laatste overlijden: als de erfgoederen van bruids zijde zijn ingekomen dan ¼ portie van de massale boedel aan bruids zijde vooruit uitkeren, de rest egaal verdelen.

Voor de bruidegom: Geert Mennes Nap als volle vader, Aaltjen Harms als steede moeder, Bauwe Geerts Nap als volle zuster, Aldert Geerts Nap, Jan Geerts Nap en Maria Geerts Nap als halfbroers en halfzuster, Freerk Derks Mulder als volle oom en Eppien Aeilkes als aangetrouwde moij, Jan Eppes Mulder als aangetrouwde oom, Eppe Jans en Magdalena Jans als volle neef en nigt, Jan Derks als volle neef.

Voor de bruid: Fokko Abels en Willemtje Willems als volle ouders, Abeltjen, Trijntjen, Anna en Aaltje Fokkes als volle zuster, Willem en Abel Fokkes als volle broers, Bouwko Abels als volle oom en Martje Derks als aangetrouwde moij, Siemon Abels als volle oom, de kerkvoogd Aeilko Abels en Reint Abels als halve ooms en Elsina Theodorica Wildeman als aangetrouwde halve moij, Jacob en Reint Aeilkes als halve neefs, Abel Jacobs en Trijntje Siemons als halve neef en aangetrouwde halve nigte, Willem Koerts en Anna Margareta Reints als aangetrouwde halve neef en halve nigte, Rijmke Reints als halve nigte, Albert Willems en Trijntje Fokkes als aangetrouwde halve neef en halve nigte, Gerrit Fokkes en Hindrikje Fokkes als halve neef en halve nigte.

Fol. 20, Siddeburen 11 juli 1805

Huwelijkscontract tussen de jm. Wiert Jacobs, echte zoon van wijlen Jacob Wierts en Talje Everhardus Molema, en de jd. Martjen Ockes, echte dochter van Ocko Geerts en Trijntje Arents.

Het recht van representatie wordt ook gegeven aan de kinderen van Theodorikus Roemelingh en Gerhardina Jakoba van Steenbergen (ehel) en aan die van Hindrik Jacobs Creemer en Johanna Roemelingh (ehel). Lijfgave respectievelijk 2000 car gld en 1000 car gld lijftochtswijze.

Voor de bruidegom: Hiltje Wierts als volle oom en voormond, Jannes Hiltjes als oude oom en sibbe voogd, Sijbolt Jans ten Have als aangetrouwde oom en vreemde voogd, Jan Klaassens en Ida Wierts als aangetrouwde oom en volle moei, Ocko Izebrands Bultena en Sara Everhardus Molema als aangetrouwde halve oom en halve moei, Poppe Jans als aangetrouwde neef, Ocko Jannes en Bieuwke Jannes (ehel), Willem Ailkes en Trijntje Jannes (ehel) als aangetrouwde neefs en nichten, Nantko Jans en Wija Harms als neef en aangetrouwde nichte, Simon Nantkes, Reint Nantkes en Moeder Luitjens als neefs en aangetrouwde nichte, Pieter Geerts en Hilligjen Lamberts (ehel) en Eltjo Hommes en Albertje Lamberts (ehel) als aangetrouwde halve neefs en halve nichten, Hiltje Lamberts als halve neef, Eiso Nies en Elisabet Harms Kamminga (ehel) en Hessel Jakobs Detmers en Albertje Harms Kamminga als aangetrouwde halve neefs en halve nichten, Hindrik Harms Kamminga en Jakob Harms Kamminga als halve neefs, Simon Sierts en Aagtje Geerts als halve neef en aangetrouwde halve nichte, Cornelis Pieters en Grietje Wubbes (ehel), Jan Geerts en Ebeltje Wubbes (ehel) als aangetrouwde halve neefs en halve nigten, Richte Fokkes en Rijmen Sierts als aangetrouwde halve neef en halve nichte, Waalko Egberts Waalkens en Aaffien Harms Smedes (ehel) en Nantko Egberts Waalkens als halve neefs en aangetrouwde halve nichte.

Voor de bruid: Ocko Geerts en Trijntje Arents als volle ouders, Geert Ockes als volle broeder, Jan Geerts en Ebeltje Wubbes als volle oom en aangetrouwde moei, Harm Geerts en Aaltje Jans (ehel), Tjaart Geerts als volle ooms en aangetrouwde moei, Frouke Geerts, Simon Sierts en Aagtje Geerts als aangetrouwde oom en volle moeijs, Beerent Alderts en Trijntje Geerts als aangetrouwde oom en volle moij, Talje Jans, Wipke Jans, Frouke Jans, Rijme Jans, Aagtje Jans en Geert Jans als volle nichten en voll neef, Geert Jans Vinckers als volle neef, Talje Harms en Harmke Harms als volle nichten, Geert Berents, Aldert Berents, Jan Berents, Jantje Berents, Talje Berents als volle nichten en neven, Cornelis Tjaarts als neef, Wijte Arents en Trijntje Jans als volle oom en aangetrouwde moei, Arent Wijtes, Jan Wijtes, Martjen Wijtes en Aaltje Wijtes als volle nichten en neven, Theodorikus Röemelingh en Gerhardina Jacoba van Steenbergen als neef en aangetrouwde nichte, Hindrik Jakobs Kremer en Johanna Röemelingh als aangetrouwde neef en nichte.

Huwelijkscontracten 1806

Fol. 21v, Slochteren 26 februari 1806

Huwelijkscontract tussen de jm. Martinus Sikkes ten Bruin (?), zoon van Sikke Philippus en Roelfien Martinus, en de jd. Anna Eleonora Radijs, dochter van Jan Radijs en Clara Froon.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 1000 en 5000 car gld. Lijfgave respectievelijk alles behalve het lijfgoed lijftochtswijze; bij hertrouwen 1/3 part van eerst verstorvenes aangewonnen goederen behouden.

Voor de bruidegom: Sikke Philippus en Roelfien Martinus als ouders, Martinus Gerrits als grootvader, Hindrikje Sikkes en Grietje Sikkes als zusters, Lucas Wijggers als aangetrouwde oom, in desen caverende voor zijn vrouw Hilligjen Martinus, Klaas Hindriks Loerop als aangetrouwde oom, in desen caverende voor zijn vrouw Aaltje Martinus.

Voor de bruid: Jan Radijs en Clara Froon als ouders, Maria Radijs, weduwe van de oud wedman Albert Geerts als grootmoeder, de koopman Aries Nannings en Maria Radijs als volle zuster en aangetrouwde broeder, Christoffer Radijs als volle broer, Jakob A. Luining als aangetrouwde oom, caverende voor zijn vrouw Trijntje Alberts, Cornelis J. Nannings en Harmke Alberts als volle moeij en aangetrouwde oom, Eppo H. Brons en Geesijn Alberts als volle moeij en aangetrouwde oom.

Fol. 22v, Siddeburen 22 augustus 1806

Huwelijkscontract tussen de jm. Geert Jans, zoon van Aafke Udes en wijlen Jan Pieters, en de jd. Woltje Garmts, dochter van Garmt Freerks en wijlen Martje Roelfs.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 1000 en 5000 car gld. Lijfgave respectievelijk 1000 car gld en 800 car gld.

Voor de bruidegom: Aafke Udes als volle moeder, Diever Jans als volle zuster, Pieter Jans als volle broer en Eje Hindriks als aangetrouwde zuster, Imke Jans als volle zuster en Eltje Krijnes als aangetrouwde broeder, Ude Jans als volle broeder, Reint Jans als volle broeder en Trijntje Reints als aangetrouwde zuster, Fennigjen Jans als volle zuster en Harm Derks Kubbe als aangetrouwde broeder, Hessel Sibolts Detmers als volle neef en Trijntje Jans als aangetrouwde nichte, Hindrik Pieters, Ebel Pieters, Heike Pieters en Aaffien Pieters als volle nichten en neven, Jan Sijbolts Detmers als volle neef, Krijne Eltjes en Aaffien Eltjes als volle nichte en neve, Derk Harms Kubbe als volle neef.

Voor de bruid: Garmt Freerks als volle vader, Roelf Garmts als volle broeder, Hindrik Roelfs als halfbroeder en Albertje Cornelis als aangetrouwde halfzuster, Jan Roelfs als volle oom en Harmke Roelfs als aangetrouwde moij, Keunje Roelf[s] als volle moij en Freerk Geerts als aangetrouwde oom, Klaaske Freerks als volle moij, Jan Jans Blokzijl als volle neef en Jantje Pieters als aangetrouwde nichte, Hilje Jans als volle nichte, Hilje Freerks als volle nichte.

Fol. 24, Siddeburen 17 september 1806

Huwelijkscontract tussen Jakobus Begeman, predikant te Siddebuuren, zoon van Fredrik Adolph Begeman, predikant te Midwolda en Christina Sissingh, en Aagtjen Schaapschoe, van Groningen, dochter van Jannes Schaapschoe en Klaasjen Jaxon, van Groningen.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 1000 en 5000 car gld. Lijfgave: alles behalve lijfgoed; bij hertrouwen de halfscheid uitkeren.

Voor de bruidegom: Fredrik Adolph Begeman en Christina Sissingh als volle ouders, Aldert Remmerts en Bina Begema[n] (ehel) als zwager en volle zuster, Carolina Eleonora Begeman en Martha Begeman als volle zusters, Gerhardus Sissingh als volle oom, Bina Sissingh als volle moeij, Jacobus Begeman en Eduart Meiners Begeman als volle neefs.

Voor de bruid: Jannes Schaapschoe en Klaasjen Jaxon als volle ouders, Jannes Schaapschoe en Aaffien Oomkens als volle broeder en aangetrouwde zuster, Anna Niesina Schaapschoe als volle zuster.

Huwelijkscontracten 1807

Fol. 25, Slochteren 15 april 1807

Huwelijkscontract tussen Aries Jans Doorenbos, zoon van wijlen Jan Doorenbos en wijlen Anje Jans, en Trijntje Jakobs, dochter van Martje Pieters en wijlen Jakob Jans; beide te Schildwolda.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 5000 en 10000 car gld. Het recht van representatie wordt ook gegeven aan bruids voorkinderen bij wijlen Jakob Jans Doorenbos en aan de kinderen van bruidegoms broeder Eisse Jans Doorenbos bij Marchien Scholtens en aan de kinderen van bruidegoms zuster Jantje Jans Doorenbos bij Aries Geerts. Lijfgave respectievelijk: alles behalve het lijfgoed; bij hertrouwen 1/5 van de massale boedel uitkeren, en een kindsportie erfelijk.

Voor de bruidegom: Jan Jans Doorenbos als volle broeder, Eisse Jans Doorenbos als volle broeder en Margien Scholtens als aangetrouwde zuster, Jantje Jans Doorenbos als volle zuster en Aries Geerts als aangetrouwde broeder.

Voor de bruid: Martje Pieters als volle moeder, Jan Jans Doorenbos als principale voormond over bruids kinderen, Elle Sijpkes als vreemde voogd, Hilje Jakobs als volle zuster en Jan Wierts als aangetrouwde broeder, Jantje Jakobs als volle zuster en Enno Andries als aangetrouwde broeder en sibbevoogd.

Fol. 26, Slochteren 30 september 1807

Huwelijkscontract tussen de jm. Jan Derks Kubbe, zoon van wijlen Derk Harms Kubbe en wijlen Geertje Jans, en de jd. Trijntje Harms, dochter van wijlen Harm Jans en wijlen Harmke Roelfs; beide te Hellum.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 10000 en 25000 car gld. Het recht van representatie wordt ook gegeven aan de kinderen van bruids broeder bij Harmke Jans. Lijfgave respectievelijk 4000 car gld en 2000 car gld; in beide gevallen met het aangewonnen goed.

Voor de bruidegom: Harm Derks Kubbe als halfbroeder, Elle Derks als halve oom, Jelmer Hindriks Busscher als aangetrouwde oom.

Voor de bruid: Jan Harms als volle broeder en Harmke Jans als aangetrouwde zuster, Trijntje Roelfs als volle moeij.

Fol. 27v, Siddeburen 13 november 1807

Huwelijkscontract tussen de jm. Jurrien Meertens, zoon van Meerten Jakobs en Cornelske Jurriens, en de jd. Ida Wijpkes, dochter van wijlen Wijpke Hindriks en wijlen Roelfien Tjakkes; beide (!) te Siddeburen.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 10000 en 25000 car gld. Lijfgave: 2000 car gld.

Voor de bruidegom: Meerten Jakobs en Cornelske Jurriens als volle vader en moeder, Jan Meertens als volle broeder en Woltje Jans als aangetrouwde zuster, Rigte Scholtes als aangetrouwde broeder en Trijntje Meertens als volle zuster, Ebe Jans als aangetrouwde oom en Aafke Pieters als aangetrouwde moeij, Pieter Geerts als volle neef en Jantje Eppes als aangetrouwde nigt, Fokko Geerts als volle neef en Anniggien Hindriks als aangetrouwde nigt, Harm Pieters als volle neef en Grietje Geerts als volle nigt, Jakob Pieters als volle neef en Jantje Luurts als aangetrouwde nigt, Trijntje Geerts als volle nigt, Jurrien Pieters als vole neef en Martjen Gerrits als aangetrouwde nigt, Abel Reints als aangetrouwde neef en Grietje Pieters als volle nigt, Wiete Arents als volle neef en Trijntje Jans als volle nigt, Okke Geerts als aangetrouwde neef en Trijntje Arents als volle nigt.

Voor de bruid: Edzo Egges als aangetrouwde broeder en Foktje Wijpkes als volle zuster, Tjakko Wijpkes als volle broeder, Jan Wijpkes als volle oom en Anna Maria Klaassens als aangetrouwde moeij, Stoffer Hindriks als aangetrouwde neef en Foktjen Jans als volle nigt, Auktje Jans als volle nigt, en Fokko Egberts als volle neef, en Martje Jans als volle nigt, Willem Luppes als aangetrouwde neef en Ettjen Jans als volle nigt, Jan Freerks als aangetrouwde neef en Epke Jans als volle nigt, Eltjo Ottes als aangetrouwde neef, Geert Hinderikus als volle neef.

Huwelijkscontracten 1808

Fol. 28v, Hellum 7 april 1808

Huwelijkscontract tussen de jm. Eppo Martens Remkes, van Zuidbroek, zoon van Anje Eppes en wijlen Remko Fokkes, en de jd. Hijke Derks, van Hellum, dochter van wijlen Derk Geerts en wijlen Jantje Wessels.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 10000 en 25000 car gld. Het recht van representatie wordt ook gegeven aan de kinderen van bruids oom Eltje Wessels bij Mettje Hindriks; aan die van bruids moeij Martje Wessels bij Pieter Hindriks; en aan die van bruids moeij Trijntje Wessels bij Berent Pieters. Lijfgave respectievelijk 5000 car gld en 4500 car gld.

Als de bruidegom het langst leeft dan kan en moet hij bruids plaatse met de beklemming en eigen landerijen aan zich behouden voor 9000 car gld waaronder begrepen is de gehele boedel en levendige have.

Voor de bruidegom: Anje Eppes als volle moeder, Ettje Remkes als volle zuster, Eltjo Remkes als volle broeder, Fokko Remkes als halfbroeder en Elke Allerts als aangetrouwde halfzuster, Geert Melles als aangetrouwde halfbroeder en Riemen Remkes als halfzuster, Jan Willems als aangetrouwde halfbroeder en volle neef en Geelje Remkes als halfzuster, Jakob Fokkes Huisman als volle oom en Bontje Tjakkes als aangetrouwde moeij, Hindrik Eppes als volle oom, Ebbo Eppes als volle oom en Eltje Freerks als aangetrouwde moeij, Jan Daniels als volle neef, Eltjo Daniels als volle neef en Geelje Jakobs als volle en aangetrouwde nigt (!), Siert Daniels als volle neef en Amellina Amelings als aangetrouwde nigt, Berent Lukens Groenman als aangetrouwde neef en Menje Jakobs Huisman als volle nigt, Tjakko Jakobs Huisman als volle neef en Anna Margaretha Hommes als aangetrouwde nigt, Fokko Jakobs Huisman als volle neef en Grietje Siemons als aangetrouwde nigt, Wiea Jakobs Huisman als volle nigt, Fokko Willems als volle neef, Eltje Willems als volle neef, Klaas Harms Nikolai als aangetrouwde neef en Grietje Willems als volle nigt, Eppo Hindriks als volle neef, Jan Hindriks als volle neef, Ettjen Hindriks als volle nigt, Hindrik Stoffers als volle neef en Trijntje R. Beckkering als aangetrouwde nigt.

Voor de bruid: Ties Arents als principale voormond en halve neef, Berent Pieters als sibbevoogd en aangetrouwde oom en Trijntje Wessels als volle moeij, Roelf Harms als vreemde voogd, Eltjo Wessels als volle oom, Pieter Hindriks als aangetrouwde oom en Martje Wessels als volle moeij, Thomas Fiebes als aangetrouwde halve neef.

Fol. 31, Slochteren 18 mei 1808

Huwelijkscontract tussen de jm. Jan Aldershof, zoon van Aldert Willems en Jantjen Jans, en de jd. Aaltje Hindriks, dochter van wijlen Hindrik Jans en wijlen Maike Jans; beide wonende te Colham.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 1000 en 5000 car gld. Het recht van representatie wordt ook gegeven aan de kinderen van bruids oom Harm Jans Cock bij Aaltje Amels; aan het kind van Lammert Ensingh bij wijlen bruids moeij Elsien Jans, en aan de bruid zelf. Lijfgave: 1000 car gld.

Voor de bruidegom: Aldert Willems als volle vader, hiertoe gemachtigd van zijn vrouw Jantjen Jans (procuratie d.d. 16 mei 1808), voorts tot meerdere securiteit als getuigen aan bruidegoms zijde de wedman Pieter Gerrits Timmer en Pieter Jannes Bakker, beide wonende te Slochteren.

Voor de bruid: Jan Bartels als grootvader, Bartelt Jans als oom, Soetje Jans als moeij, Sijpko Kempinga als aangetrouwde oom, Harm Jans Cock als oom, Aaltjen Amels als aangetrouwde moeij, Lammert Ensingh als aangetrouwde oom.

Fol. 32v, Siddeburen 20 mei 1808

Huwelijkscontract tussen de jm. [onjuist!] Geert Jans, zoon van Aafke Udes en wijlen Jan Pieters, en de jd. Martjen Houwes, dochter van wijlen Houwe Jans en wijlen Martjen Hindriks; beide wonende op ’t Veen te Siddeburen.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 1000 en 5000 car gld. Lijfgave respectievelijk 1500 car gld en 1000 car gld.

Voor de bruidegom: Diewer Jans als volle zuster, Pieter Jans als volle broeder en Eje Hindriks als aangetrouwde zuster, Imke Jans als volle zuster en Eltje Krijnes als aangetrouwde broeder, Ude Jans als volle broeder, Reint Jans als volle broeder en Trijntje Reints als aangetrouwde zuster, Fennegien Jans als volle zuster, Hessel Sijbolts Detmers als volle neef en Trijntje Jans als aangetrouwde nigte, Jan Sijbolts Detmers als volle neef, Jan Pieters als volle neef, Ebel Pieters als volle neef, Haike Pieters als volle neef, Wijpke Pieters als volle neef, Aaffien Pieters als volle nigte, Grietje Eltjes als volle nigte, Krijne Eltjes als volle neef, Aaffien Reints als volle nigte, Hindrik Roelfs, Reint Jans en Pieter Havens te zamen als voormond en voogden over het minderjarige kind van de bruidegom bi wijlen Woltje Garmts.

Voor de bruid: Meinke Houwes als volle zuster, Wijpke Andries als stede moeder, Reinke Houwes, Jantje Houwes, Jan Houwes, Trijnje Houwes en Elisabeth Houwes als halfbroeder en halfzusters, Ufke Hindriks als volle oom.

Fol. 34, Schildwolde 16 juni 1808

Huwelijkscontract tussen de jm. Focko Rigtes, zoon van Rigte Fockes en Riemens Sierts, en Leentjen Klaassens, weduwe van Derk Rustius, dochter van wijlen Klaas Harms en Geertruid Engberts; beide te Schildwolde.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 5000 en 10000 car gld. Het recht van representatie wordt ook gegeven aan de kinderen van bruids broeder Engbert Klaassens bij Annechien Reinders; aan die van bruids zuster Grietje Klaassens bij Balster Alberts; en aan die van bruids zuster Jantjen Klaassens bij Meerten Jakobs. Lijfgave respectievelijk: als bruidegoms ouders nog leven dan krijgt bruid 2000 car gld (aanvullende voorwaarden als een of beide ouders oveleden zijn); en 1500 car gld. Indien de bruid als eerste overlijdt dan mag de bruidegom de plaatse die de bruid nu bewoont aan zich behouden voor 14000 car gld.

Voor de bruidegom: Rigte Fockes en Riemen Sierts als volle ouders, Siert Rigtes als volle broeder, Sijmon Rigtes en Trijntje Hooites als volle broeder en aangetrouwde zuster, Anna Rigtes als volle zuster en Jan Aeilkes als bruidegom, Nantko Fockes en Weeä Hindriks als volle oom en aangetrouwde moeij, Sijmon Sierts en Aagtjen Geerts als volle oom en aangetrouwde moeij, Sikke Nies en Aaltje Fockens als aangetrouwde oom en volle moeij, Otto Samuels en Anna Klaassens als aangetrouwde neef en volle nichte, Eelke Klaassens als volle nichte, Focko Klaassens als volle neef, Pieter Derks en Anna Jans als aangetrouwde neef en volle nichte, Focko Jans en Klaassien Haijkes als volle neef en aangetrouwde nichte, Jannes Jans en Jantjen Haijkes als volle neef en aangetrouwde nichte, Rigte Jans als volle neef, Focko Sikkes als volle neef, Tamme Klaassens en Albertje Sikkes als volle nichte en aangetrouwde neef, Nies Sikkes als volle neef.

Voor de bruid: Geertruid Engberts als volle moeder, Engbert Klaassens als volle broeder, Grietje Klaassens als volle zuster en Balster Alberts als aangetrouwde broeder, Jantje Klaassens als volle zuster en Meerten Jakobs als aangetrouwde broeder, Jurrien Klaassens als volle broeder, Marten Engberts als volle oom en Tjaaktje Klaassens als aangetrouwde moeij, Grietje Jurriens als volle nichte, Engbertje Jurriens als volle nichte; en Jurrien Klaassens, Willem Harberts Reining en Jan Jans Grube als voormond en voogden over de minderjarige kinderen van de bruid bij wijlen Derk Rustius.

Fol. 37, Schildwolde 28 juli 1808

Huwelijkscontract tussen de jm. Jan Aeilkes, zoon van Aeilke Jans en Martjen Egberts, en de jd. Anna Rigtes, dochter van Rigte Fokkes en Riemen Sierts.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 1000 en 5000 car gld. lijfgave respectievelijk 2500 en 2000 car gld.

Als de bruidegom als eerste overlijdt zonder kinderen na te laten dan mag de bruid de boerenplaatse behouden voor de somma zoals dezelve door de bruidegom van zijn ouders ingevolge verzegeling d.d. 28 mei 1807 is aangekocht. Als er wel kinderen zijn kan ze de halfscheid kopen voor de halfscheid van de penningen.

Voor de bruidegom: Aeilke Jans en Martje Egberts als volle vader en volle moeder, IJktje Aeilkes als volle zuster, Harm Egberts als volle oom, Remt Egberts en Aaffien Harms als volle oom en aangetrouwde moeij, Eltje Hommes en Albertje Lammerts als volle neef en aangetrouwde nicht, Geeske Hommes en Aeisso Daniels als volle nicht en aangetrouwde neef, Jan Hommes en Aaltje Eltjes als volle neef en aangetrouwde nicht, Harm Wirtjes en Trijntje Folkerts als volle neef en aangetrouwde nicht, Reint Pieters als volle neef, Grietje Harms en Edse Eppes als volle nicht en aangetrouwde neef, Geertje Harms als volle nicht, Egbert Remts, Harm Remts, Eppo Remts, Tonnies Remts en Grietje Remts als volle neven en volle nichten.

Voor de bruid: Rigte Fokkes en Riemen Sierts als volle vader en moeder, Fokko Rigtes en Leentje Klaassen als volle broeder en aangetrouwde zuster, Siert Rigtes en Eltje Udens als volle broeder en aangetrouwde zuster, Sijmon Rigtes en Trijntjen Hooites als volle broeder en aangetrouwde zuster, Eelke Fokkes als volle moeij, Sijmon Sierts en Aagtjen Geerts als volle oom en aangetrouwde moeij, Fokko Nantjes als volle neef, Fokko Jans Steenhuis en Klaasjen Haijkes als volle neef en aangetrouwde nicht, Jans Jans Steenhuis als volle neef, Rigte Jans Steenhuis als volle neef, Pieter Derks als aangetrouwde neef, Albertje Sikkes en Tamme Klaassens als volle nicht en aangetrouwde neef, Anna Sikkes als volle nicht, Fokko Sikkes als volle neef, Eelke Klaassens als volle nicht, Fokko Klaassens als volle neef, Otto Samuels als aangetrouwde neef.

Fol. 39v, Slochteren 19 oktober 1808

Huwelijkscontract tussen Lucas Jurjens Swart en Aaltje Jakobs Bondrager, laatst weduwe van Dr. A. Harsink.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 10000 en 25000 car gld. Het recht van representatie wordt ook gegeven aan de kinderen van Roelf Berents Ruding en diens vrouw Anna Bernardus Bodeus. Lijfgave: alle mobilia behalve het lijfgoed lijftochtswijze.

Voor de bruidegom: Egbert Jans Kamphuis als hiertoe gevolmachtigd door Johannes Snakeveld en Trijntje Jurjens Swart als volle zuster en aangetrouwde broeder (procuratie d.d. 19 oktober 1808), en Janna Jurjens Swart als volle zuster.

Voor de bruid: Jakob Everardus Kok en Harmannus Everardus Kok als volle zoons.

Huwelijkscontracten 1809

Fol. 40v, Siddeburen 22 bloeimaand (mei) 1809

Huwelijkscontract tussen de jm. Eppo Egberts, zoon van Egbert Antoni en Hilliggien Jans, en de jd. Meentje Houwes, dochter van wijlen Houwe Jans en wijlen Martje Hindriks.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 1000 en 5000 car gld. Lijfgave: 400 car gld lijftochtswijze.

Voor de bruidegom: Egbert Antoni en Hilliggien Jans als volle vader en moeder, Antoni Egberts en Leuktje Cornelius als volle broeder en aangetrouwde zuster, Jan Egberts en Keunje Jakobs als volle broeder en aangetrouwde zuster, Harm Egberts en Martje Tiessens als volle broeder en aangetrouwde zuster, Jan Antoni als volle oom, Berentje Antoni als volle moeij, Eppe Jans en Elske Pieters als volle oom en aangetrouwde moeij, Jan Wabbes en Jantje Jans als aangetrouwde oom en volle moeij, Engbert Willems en Renske Jans als aangetrouwde oom en volle moeij, Haike Andries, weduwe van Kasper Antonij als aangetrouwde moeij.

Voor de bruid: Geert Jans Koegel en Martje Houwes als aangetrouwde broeder en volle zuster, Rijneke Houwes, Jantje Houwes, Jan Houwes, Trijntje Houwes en Elizabeth Houwes als halfbroeder en halfzusters, Klaas Hindriks als volle oom en principale voormond, Ufke Hindriks als volle oom, Harm Jans als volle oom, Hindrik Loerts als aangetrouwde oom, Luken Hindriks als aangetrouwde oom en Trijntje Tjarks, weduwe van Kasper Jans als aangetrouwde moeij.

Huwelijkscontracten 1810

Fol. 41v, Slochteren 1 zomermaand (juni) 1810

Huwelijkscontract tussen Johan Hora Siccama, zoon van Johan Hora Siccama, oud raadsheer der stad Groningen, en Egberta Louisa Beckeringh (ehel), en Hermanna Louisa Christina de Sandra Veldtman, van Slochteren, dochter van Hendrik de Sandra Veldtman, heer van Slochteren, en wijlen Adelgunda Christina Wolthers (ehel).

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse tussen 5000 en 10000 car gld [wat een leugenaars! JGB].

Geen familie vermeld.

Fol. 42, Slochteren, 20 zomermaand (juni) 1810

Huwelijkscontract tussen Wilhelmus van der Laan, zoon van Arnoldus van der Laan en wijlen Margaretha Mennes, en de jd. Eltje Hindriks, dochter van Hindrik Aaldriks en Geertje Pieters.

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse beneden 1000 car gld. Lijfgave respectievelijk: jaarlijks 100 car gld tot lijftocht en al bruids goederen lijftochtswijze.

Voor de bruidegom: Arnoldus van der Laan als volle vader, Adamus Oomkens als zwager, caverende voor zijn vrouw Maria van der Laan als volle zuster.

Voor de bruid: Hindrik Aaldriks en Geertje Pieters als volle vader en moeder.

Fol. 43, Schildwolde 18 herfstmaand (september) 1810

Huwelijkscontract tussen mr. Wolter Reinold de Sitter, zoon van mr. Willem de Sitter, drost van de jurisdictie van Wedde en Westerwoldingerland, en Maria Albertina de Drews (ehel), en Louisa Hillegonda Hermanna Wijchgel, dochter van mr. Jan Geertsema van Wijchgel, heer van Helm, voorheen lid van het departementaal bestuur van Stad en Lande van Groningen, en Anna Paets (ehel).

Hun gezamentlijke gegoedheid valt in de klasse beneden 5000 car gld. Lijfgave: alles lijftochtswijze.

Voor de bruidegom: Rudolf de Sitter als tot dezen gequalificeerd door bruidegoms ouderen ingevolge procuratie, alsmede D. B. van der Haar als aangetrouwde broeder.

Voor de bruid: haar ouders bovengenoemd.

Copyright © 1995-2020 J.G. Boerema

Startpagina  -  Duurswold  -  Genealogie  -  Bronbewerkingen  -  Transcript  -  Privacy Beleid  -  E-mail