Transcript: helpt u bij het transcriberen

This page in English

Transcript 2.6

Huidige versie: 2.6.0 build 114 - 11 augustus 2018 (Download)

Beta versie: 2.6.0 build 116 - 9 juli 2022

Volg Transcript op Facebook:

Schermvoorbeeld hoofdvenster Transcript 2.6 (klik om te vergroten)

Welkom bij Transcript 2.6, het programma dat u helpt bij het transcriberen van tekst vanaf digitale afbeeldingen van documenten.

Transcript is gratis voor niet commercieel privé gebruik. In alle andere gevallen is het noodzakelijk de Pro versie te registeren, dit kost $ 19 USD voor 1 gebruiker licentie.

Door de Pro versie te registreren krijgt u ook toegang tot diverse handige extra functies.

Om misverstanden te voorkomen: Transcript converteert niet zelf automatisch de tekst! Transcript probeert slechts om u daarbij te helpen.

Lees voordat u Transcript download ook de licentie en systeem vereisten.

Hieronder volgt een uitgebreidere toelichting op het programma maar zie ook:

Doel van dit programma

Transcript ontstond uit mijn ontevredenheid over het het steeds maar heen en weer schakelen bij het transcriberen van digitale afbeeldingen tussen de tekstverwerker en het foto programma om de foto weer een stukje te kunnen verschuiven.

Ik dacht dat dit makkelijker moest kunnen door al het werk door één programma te laten doen. Zoeken op internet leverde helaas geen programma op dat hieraan voldeed. Vandaar dat ik besloot dan maar zelf zo'n programma te maken.

De basis gedachte is daarbij eenvoudig. Verdeel het scherm in twee gedeelten. De bovenste helft toont de afbeelding en in de onderste helft kan de tekst worden ingevoerd. Vanaf versie 2.4 is het ook mogelijk om de afbeelding en tekst naast elkaar in plaats van onder elkaar te tonen maar alleen de geregistreerde versie. De grootte van elk van deze twee vensters kan gewijzigd worden naar eigen voorkeur.

Vanuit de tekstverwerker kan het zichtbare gedeelte van de foto op diverse manieren verplaatst worden met behulp van sneltoetsen. Ook kan een vorige of volgende foto uit dezelfde map vertoond worden. Daarnaast kan men vanzelfsprekend veel van de meest gebruikte tekst handelingen uitvoeren.

Het programma is daarnaast aangevuld met vele opties en mogelijkheden die het werken kunnen vergemakkelijken. Zo wordt standaard onthouden op welke plek men bezig is (zowel in het tekstbestand als op de foto) zodat bij het een volgende keer opstarten meteen naar dat punt wordt teruggegaan.

Het programma bevat een uitgebreid help bestand dat u vanuit het programma kunt oproepen met F1 of via menu Help. Het is aan te raden deze help door te nemen zodat u alle mogelijkheden van het programma beter leert kennen.

Belangrijk om te weten

Aangezien Transcript geen OCR programma is wordt de tekst niet automatisch geconverteerd. Het transcriberen moet u zelf doen.

De tekstverwerker van Transcript maakt gebruik van de standaard in Windows aanwezig RichEdit programma bibliotheek (dll). Er wordt door deze bibliotheek slechts een deel van alle mogelijke tekstverwerker instellingen ondersteund.

Wanneer u in Transcript een rtf of MsWord document opent dat gemaakt is met een complete tekstverwerker zoals MsWord moet u er op bedacht zijn dat bij het opslaan vanuit Transcript bepaalde elementen dan verloren zullen gaan!

Wanneer u een bestand opslaat dat u met Transcript heeft gemaakt dan is er natuurlijk geen enkel probleem.

Tekstverwerker elementen die niet worden ondersteund zijn o.a.:

Systeem vereisten

Windows: Vanaf versie 2.6 van Transcript worden alleen nog de Windows versies vanaf Windows 7 tot en met Windows 11, 32 en 64 bits ondersteund. Mogelijk is het programma in hoofdlijnen nog te gebruiken op oudere versies maar daarover worden geen garanties gegeven en problemen zullen vermoedelijk niet opgelost kunnen worden. Transcript werkt niet op Windows RT tablets met ARM processors.

Linux (niet officieel ondersteund): Er is mij gemeld dat Transcript 2.3 prima werkt op Linux via Wine, behalve het scannen van documenten. Ik verwacht voor Transcript 2.4 en hoger hetzelfde resultaat.

Mac (niet officieel ondersteund): Er is mij gemeld dat Transcript gebruikt kan worden op een MacBook Air draaiend onder Crossover. Transcript zou mogelijk ook gebruikt kunnen worden op Macs met behulp van Wine of Parallels maar u zult dat zelf uit moeten proberen.

Geheugen: Bij het gebruik van grote en gedetailleerde afbeeldingen kan Transcript veel intern geheugen nodig zijn. Er wordt daarom geadviseerd minimaal 2 GB geheugen in de computer te plaatsen maar Transcript zal zeker ook met minder toe kunnen zolang de afbeeldingen niet te groot zijn.

Pdf: Om afbeeldingen die zijn opgeslagen in pdf bestanden te kunnen gebruiken moet u ook de 32 bits versie van het programma Ghostscript installeren dat gedownload kan worden van Ghostscript.com (kies de Ghostscript AGPL Windows 32 bits exe).

Transcript ondersteunt alleen het gebruik van de 32 bits versie van Ghostscript zelfs als u 64 bits Windows gebruikt, daarom moet u altijd de Ghostscript versie installeren die eindigt op w32.exe. Deze 32 bits versie werkt ook zonder problemen op 64 bits Windows. Ook is het vereist dat de map waar de pdf bestanden zich bevinden schrijf toegang heeft omdat de afbeeldingen in dezelfde map als het pdf bestand worden opgeslagen. Dit betekent dat wanneer u pdf bestanden op een cd of dvd heeft staan dat u deze dan moet kopiëren naar uw harde schijf omdat Transcript er anders geen gebruik van kan maken.

Wanneer Ghostscript al geïnstalleerd is, dan zal Transcript dat bij het opstarten automatisch ontdekken en zullen pdf bestanden zichtbaar zijn in de lijst met afbeeldingen.

Licentie overeenkomst

Transcript is gratis voor niet commercieel privé gebruik. In alle andere situaties is registratie van Transcript Pro tegen betaling van $ 19 USD (gewoonlijk ongeveer tussen € 16 en 17 afhankelijk van de wisselkoers) per gebruiker verplicht. Dit betekent dus ook dat het niet toegestaan is de gratis versie te gebruiken in verenigingen, stichtingen en andere non profit organisaties.

Het verkopen van bronbewerkingen of het doen van onderzoek voor derden wordt niet gezien als privé gebruik, registratie van Transcript Pro is dan vereist. Dit geldt ook voor het opnemen van transcripties in een boekpublikatie.

Vrijwillige donaties zijn daarnaast altijd welkom, dit stimuleert mij om het programma verder te verbeteren.

Wijze van betalen

U kunt op twee manieren betalen voor Transcript Pro.

1. Met uw paypal account of creditcard door gebruik te maken van de nu kopen knop hiernaast.

2. Op verzoek kunt u een overschrijving doen naar mijn bankrekening.

Gewoonlijk krijgt u de registratie codes binnen 24 uur opgestuurd tenzij ik met vakantie ben, in dat geval kan het soms een aantal dagen langer duren.

Als u geen registratie codes ontvangt kijk dan eerst of het bericht misschien in uw spam folder terecht is gekomen want dat gebeurt af en toe.

Dit programma is copyright © 2003-2022 door J.G. Boerema.

Garantie/Aansprakelijkheid

Transcript wordt geleverd zonder enige garantie in welke vorm dan ook: gebruik is in alle gevallen geheel voor eigen risico.

De auteur accepteert geen enkele aansprakelijkheid voor welke schade dan ook die, direct of indirect of anders, door Transcript zou kunnen zijn veroorzaakt.

Mochten er echter problemen zijn neem dan even contact op zodat ik kan kijken of er wat aan gedaan kan worden.

Geef wel zo concreet mogelijk aan wat er fout ging en vermeld ook welke Windows versie u gebruikt en de gebruikte processor en snelheid daarvan. Hoe gedetailleerder de informatie, hoe groter de kans dat ik een oplossing kan vinden.

Als u niet zeker weet welke informatie u moet doorgeven, kijk dan in Transcript, menu Help, Info... en klik dan op de Info tab. Kopieer alle daar getoonde informatie. Dit maakt het eenvoudiger voor mij om u een goed antwoord te geven.

Distributie

De auteur behoudt het alleenrecht op de distributie van dit programma. Het is toegestaan naar de webpagina van Transcript te linken (graag zelfs) maar die websites moeten een directe link naar de betreffende pagina mogelijk maken.

Het is echter niet toegestaan om zonder mijn toestemming direct naar een van de downloads te verwijzen.

Het is ook niet toegestaan om dit programma op een cd of ander medium te plaatsen, al dan niet samen met andere programma's zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.

Downloads

Door dit programma te gebruiken geeft u aan dat u accoord gaat met de licentie voorwaarden.

N.B.: ik waardeer het zeer als u naar mijn programma Transcript linkt, maar a.u.b. niet rechtstreeks naar de downloads! (Zie de distributie voorwaarden.)

De geregistreerde versie van Transcriptie kost slechts $ 19 USD (gewoonlijk ongeveer tussen € 16 en 17 afhankelijk van de wisselkoers) en biedt diverse handige extra's.

Downloads Transcript versie 2.6.0 build 114 - 11 augustus 2018

Installer Transcript (2915 KB). Bevat de volgende talen: Nederlands, Engels, Deens, Duits, Fins, Frans, Italiaans, Noors, Spaans, Tsjechisch en Zweeds.

Transcript Beta:

Download en info Transcript beta versie (2.6.0 build 116 - 9 juli 2022)

Installatie

Het installatie programma kijkt altijd of er al een versie van Transcript aanwezig is. Is dat het geval dan wordt die oude versie met uw toestemming eerst verwijderd (uw instellingen blijven natuurlijk bewaard). Vervolgens kunt u aangeven of u al dan niet de taal en helpbestanden wilt installeren en of u een snelkoppeling op het bureaublad en een Transcript programmagroep wilt aanmaken.

Uninstall/verwijderen

Bij de versie die door het installatie programma is geïnstalleerd kunt via het menu Start - Programma's - Transcript - uninstall kiezen om uit te voeren. Het programma wordt dan automatisch verwijderd. Het configuratie bestand Transcript.ini wordt echter niet automatisch verwijderd omdat het mogelijk is dat men later een nieuwere versie van Transcript wil installeren. Als dat niet het geval is kan dit bestand handmatig worden verwijderd.

Het instellingen bestand wordt bewaard in een map genaamd Transcript onder de "Application Data" map. De exacte lokatie daarvan is afhankelijk van uw Windows versie. Deze lokatie op uw computer kunt u vinden in Menu Help, Info. Vervolgens opent u het informatie tabblad en ga in de tekst naar beneden totdat u Transcript basis informatie ziet staan. Daaronder wordt het Transcript.ini pad vermeld. NB. Deze lokatie wordt vaak standaard door Windows verborgen. Mogelijk zult u daarom eerst dit verbergen in Windows ongedaan moeten maken.

Credits/Dankbetuigingen

Hieronder volgen een aantal links naar programma onderdelen die ik in mijn programma gebruikt heb en waarvoor ik zeer erkentelijk ben. NB: U heeft de hieronder genoemde zaken niet nodig om Transcript te gebruiken!

Dit programma maakt gebruik van JVCL en JCL broncode. Deze broncode kan verkregen worden via de volgende websites:

https://jvcl.delphi-jedi.org/

https://jcl.delphi-jedi.org/

De afbeeldingscomponent maakt gebruik van Graphics32, zie:
https://graphics32.org

The afbeeldingen worden geladen met mijn eigen "fork" van GraphicEx, zie:
https://bitbucket.org/jacobb/graphicex

De Twain (scanner) broncode is een aangepaste versie van de code van Colin Wilson en kan gevonden worden op de volgende website:
http://www.wilsonc.demon.co.uk/delphi_6.htm

Voor het maken van de helpbestanden wordt gebruik gemaakt van het gratis programma Helpmaker waarvan de website helaas niet meer bestaat.

Voor de vertalingen bedankt ik alle vrijwilligers die Transcript hebben vertaald.

Verder gaat mijn dank uit naar alle personen die ideeën hebben aangedragen voor Transcript.

Copyright © 1995-2022 J.G. Boerema

Startpagina  -  Duurswold  -  Genealogie  -  Bronbewerkingen  -  Transcript  -  Privacy Beleid  -  E-mail

dying-lane